ÇOCUĞUNUZUN  EVDE GEÇİRDİĞİ ZAMANLARDA NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?

     

      Çocuğunuz okuldan geldiğinde ortalama bir saat, en fazla bir buçuk saat dinlenmeye ihtiyacı vardır: Günün yorgunluğunu üstünden atması için, sabah sekizde giydiği ayakkabılarını akşam çıkaracak ve okul havasından ev ortamına girdiğinin farkına varacaktır.Geldiği gibi çocuğu hemen ev ödevlerinin başına oturtmak bu noktada doğru olmaz; bununla birlikte aradan 2-3 saat geçmişse  metabolizma ağırlaşırlaşacağı için çocuk ödevlerine başlayamaz , başlasa da bitmesi zor olacak, dağılan konsantrasyonla ödevlerin bitme süresi uzadıkça uzayacaktır. Bu yüzden eve geldikten ortalama 1- 1,5 saat sonra çocuğunuz masa başına oturmalıdır.

 

         Hafta içi çocuğun -ödevler için gerekmedikçe-bilgisayar başına oturmasına izin vermemelisiniz. Özellikle erkek çocuklarda yaygın görülen bilgisayarda oyun oynama alışkanlığı vardır. Hatta bazı öğrencilerde bağımlılık düzeyine gelmiş olabilir.Çocuk eve geldiğinde bilgisayarı açmışsa , ona göre zevkli ,eğlenceli bu uğraştan kalkıp ödevlere başlaması işkence gibidir.Bu yüzden ödevlere başlama süresi uzadıkça uzar, çalışmaya geçtiğinde de bitirme süresi uzayacağından, uyuma saati de geç saatlere sarkacaktır.Ödevler bittikten sonra bilgisayara oturması ödül olarak düşünülebilir fakat bu durumda bilgisayara ulaşabilmek için ödevlerin baştan sağma yapıldığını görebilirsiniz.En iyisi hafta içi değil, hafta sonu bilgisayar başında vakit geçirmeye izin vermek olacaktır.

 

          Günümüzde okul çağında pek çok çocukta uzun süre bilgisayar başında kalmaktan dolayı göz bozuklukları ve oturuş bozuklukları gözlemlenmektedir. Oturuş bozuklukları zamanla duruş bozukluklarını da beraberinde  getirmekte ve iskelet sisteminde şekil bozukluğu olabilmektedir.Uzun saatler okulda daha çok oturarak çalışan çocuğun, evde ödev süresini de düşündüğümüzde kalan vakitlerini bilgisayar başında pasif olarak değil de; daha serbest, daha aktif olarak kullanabilmesi, sizinle sohbet etmesi, size yardım etmesi ya da ilgi alanı ölçüsünde (oyun, çocuk dergileri, dinlenme gibi) aktivitelerle  zamanını geçirmesi daha yararlı olacaktır.

 

            Uyku uyumada zorlanan çocukların, yatağa girdiğinde bir süre ilgisini çeken bir kitabı okuması da metabolizmayı ağırlaştırarak , uykuyu kolaylaştıracaktır.

 

           Yetişkin ya da çocuk, insan sağlığı açısından gece 11 ve sabah 6 saatleri arasında melatonin hormonu en fazla salgılandığından bu saatlerde ışıksız bir ortamda ve uykuda olmak önemlidir.Işık olmayışı melatonin salgısını artırıp, uykuyu getirtecektir.Bu hormon, büyüme, bağışıklık sisteminin gelişmesinde, çocukların fiziksel gelişimi, yetişkinlerdeyse yaşlanmayı geciktiren önemli bir hormondur.Bu yüzden uyku saatinin düzeni oldukça önemlidir.

            Çocuklarımızın sağlığı ve okul başarısı açısından bahsettiğim konuların önemli olduğu inancındayım. Ailece kaliteli ve mutlu zamanlarınızın bol olduğu günler dilerim.

 

                                                                                Rehberlik Servisi